Markägare har spärrat av Soteleden i Hunnebostrand

1:50 min

Det 1,5 kilometer långa motionsspåret Soteleden i Hunnebostrand är avspärrat efter en lång och infekterad tvist mellan Sotenäs kommun och markägaren.

Det är markägaren som för omkring tre veckor sedan satt upp ett staket med el för att hindra folk från att använda spåret, och från att besöka fornminnet, en hällkista, på ägorna.

– Det är jättetråkigt. Ser många som är ute och springer som blir irriterade, säger Annika Mårtensson som bott i nio år i området.

Elstaket och kameraövervakning möter numera motionärerna som använder Soteleden.

Det är den nya markägaren som satt upp hindret efter att han haft problem med vandalisering och mopedtrafik som förstört gräsmattor på hans tomt. 

Markägaren säger att han påtalat detta i över ett års tid till Sotenäs kommun, men att han inte fått gehör.

Men Gunnar Einarsson, arbetsledare för motionsspår och Soteleden vid Sotenäs kommun, menar att kommunen visst lyssnat på markägaren och bland annat plockat ner belysning från spåren.

– Det är olägligt för kommuninvånarna, som inte kan använda motionsspåret, säger han.

Länsstyrelsen förvaltar området där fornlämningen ligger, och har varit på plats för att titta på tillgängligheten till hällkistan och det tält som markägaren satt upp strax bredvid.

Enligt arkeologen Nicklas Ytterberg har man dock inte ännu bedömt om det markägaren skulle gjort något ingrepp i fornlämningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista