Ett bildmontage som visar skrämdumpar från Facebookgrupp där det annonseras om droger, samt en svartvit bild som visar en ung kvinna.
Skärmdumpar från Facebook-gruppen. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.

Tolvåriga Lina kunde enkelt köpa droger via sociala medier

"Ingen frågade hur gammal jag var"
2:57 min

Lina kom i kontakt med droger när hon var tolv år gammal. Snart började hon handla själv.
– Det är jättelätt att få tag i droger på sociala medier. Det känns nästan som att försäljarna inte ens försöker dölja det.

Som P4 Väst tidigare har kunnat berätta förvandlades en vanlig köp- och säljgrupp på Facebook till en plats där vapen, droger och kontomålvakter annonserades.

Den här typen av grupper går inte att söka på, men blir du inbjuden kan du köpa allt från hasch till heroin. 

Lina är en av dem som använt sociala medier för att köpa narkotika och hon menar att det är ett enkelt sätt att få tag på droger.

– Först var det mest hasch men sedan köpte jag även kokain och sånt, säger hon.

Lina var bara tolv år gammal när hon först kom i kontakt med droger, och som trettonåring köpte hon enkelt narkotika via sociala medier. 

– Det var aldrig någon säljare som frågade mig hur gammal jag var, jag tror inte de brydde sig heller, berättar hon.

Polisen menar dock att den största illegala handeln fortfarande sker på det som kallas darkweb.

Darkweb är en del av internet som inte går att nå via vanliga sökmotorer.

Där kan man med krypterad valuta köpa kriminella tjänster och varor. Sociala medier når dock en ny, yngre målgrupp som inte har de förutsättningar som krävs för att nå darkweb.

– Man behöver en speciell valuta och varorna kommer via post, den vägen kan vara svår för en trettonåring, säger Anders Ahlqvist, som är kommissarie på polisens Nationella It-brottscentrum.

Vi har nått facebook via mejl där de skriver att två miljarder människor använder sig av Facebook. Därför menar de att det är svårt för dem att bevaka allt som sker.

De är dock noga med att poängtera att de har strikta regler och att droger eller annan illegal försäljning inte – och att grupper som strider mot regelverket plockas bort så fort dessa upptäcks.

Lina heter egentligen något annat och rösten du hör är en röstskådespelares.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".