Man framför bryggor
Benny Ruus planerar för fullt för jubilerande Dalslands kanal. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio

Allt från bröllop till bogserbåtar när Dalslands kanal fyller 150 år

1:16 min

 

I år jubilerar Dalslands kanal då den fyller 150 år. Det kommer hända en hel del i anslutning till kanalen från Köpmannebro till Årjäng.

- Det viktigaste är att vi kan lyfta fram kanalen ur ett i historiskt perspektiv och visa att det är ett levande industriminne, säger Benny Ruus som är vd för Dalslands kanal.

Planeringen inför jubileumsåret har pågått i flera år. Det är kommunerna Bengtsfors, Mellerud, Vänersborg, Åmål och Årjäng som deltar. Utöver det har ett flertal föreningar engagerat sig.

Det officiella jubileumsfirandet sker 31 augusti och 1 september med underhållning och kalas. Dessutom blir det bal på herrgården Baldersnäs precis som det var för 150 år sedan när kung Karl XV invigde kanalen.

Det är omfattande program med musik, föredrag och utställningar. det blir också ett bröllop under sommaren mitt på akvedukten. Seglationssäsongen invigs med  evenemanget "Udda båtar" där det bland annat går att se gamla bogserbåtar.

-I mars -april startar vi detta firande och det blir minst ett sextiotal programpunkter fram till och med november, säger Benny Ruus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista