En strand, havet och ett berg.
Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio.

Preem i Lysekil: Förvånande att hamndiskussionen fortsätter

0:55 min

Det är förvånande att diskussionen om en kinesisk djuphamn i Lysekil fortsätter trots att Preem redan sagt nej till att sälja marken där hamnen skulle ligga. Det säger Stig Nilsson på Preems kommunikationsavdelning till P4 Väst.

Stig Nilsson, tidigare kommunalråd i Lysekil men som nu jobbar på Preemraffs kommunikationsavdelning, menar att Preemraff gjort sin ståndpunkt om hamnplanerna i Lysekil klar sedan länge. 

De tänker inte sälja marken som behövs för en tänkt djuphamn – och han säger att det har uttryckts både på ett offentligt möte om hamnplanerna och i radio. 

– Som vår raffinaderichef uttryckte i Radio Väst här för ett par veckor sedan så är det inte aktuellt för vår del att avyttra, eller för den delen arrendera ut, någon mark till ett hamnbygge, säger Stig Nilsson.

Lysekils kommunalråd Jan-Olof Johansson (S) säger att kommunen inte har något intresse av att etablera en verksamhet som skadar Preems möjligheter till utveckling.

Det skulle drabba hela kommunens arbetsmarknad, säger Johansson till P4 Väst.

Men han tillägger att det än så länge är oklart hur de eventuella byggplanerna skulle påverka Preem och att kommunledningen får invänta detaljerna från det kinesiska företaget innan de kan ta ställning till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista