Bompengar över Svinesund

Det kan bli bomavgifter för att ta sig över den nya Svinesundsbron även för vanliga norrmän som kör över bron för att handla i Sverige - inte bara för lastbilar. I dag hålls ett avgörande möte i Svinesund om framtiden för bron och den enorma gränshandeln.
Hittills har det sagts att den svenska delen av bomavgiften skulle tas ut enbart av den tunga trafiken medan norrmännen redan har börjat ta ut avgift för personbilar också längre norrut på E 6. Det här var svenska och norska vägmyndigheter överens om ganska länge under planerandet, även om åkeribranschen protesterade. Men i vintras fördes frågan upp på departementsnivå, och förslaget förkastades. Sen har förhandlingarna fortsatt och den 6 maj blev det en ny muntlig uppgörelse, som ännu inte gjorts officiell. Den är heller inte helt klar ännu, men det är meningen att den ska bli det vid ett möte som hålls i Svinesund. Innebörden av uppgörelsen kan mycket väl bli att privatbilister får betala bompengar både till Norges och Sveriges andel av bron och det kan få stora konsekvenser för gränshandeln. I går kom även anbuden för den nya Svinesundsbron in, men vilka de är hålls hemligt. Åke Eriksson, upphandlingschef på Vägverket i väst, vill inte ens avslöja hur många anbud man fick in.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".