Bilden visar en patient som får dialys.
1 av 2
Dialysbehandling. Foto: Angelica Zander / SvD / TT
Magnus Kronvall. Foto:Cecilia Bergil/Sveriges Radio
2 av 2
Magnus Kronvall. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Dialysen flyttar från Strömstad

Magnus Kronvall: Planen är att starta under hösten
2:12 min

Det ser ut att vara slut på möjligheten för njursjuka att få dialys i Strömstad. Ledningen för NU-sjukvården planerar att flytta verksamheten till Munkedal.

Dialysenheten placerades i Strömstad för 12 år sedan, för att ge njursjuka patienterna i norra Bohuslän en kortare resväg.

Men det gäller inte så många, säger Magnus Kronvall, chef för område medicin i NU-sjukvården:

– Nu kan vi konstatera att det är ett begränsat antal som verkligen får det. Fler patienter skulle få en kortare resväg om dialysen flyttas till Munkedal. Det är därför vi ser över placeringen av den satelliten, säger Magnus Kronvall

Men det är inte bara därför. De två sjuksköterskor som normalt bemannar dialysmottagningen i Strömstad har slutat, och den öppnade aldrig efter sommaruppehållet.

Dessutom finns det ingen personal att flytta ut till Strömstad från dialysmottagningen på NÄL. Så de njursjuka patienter som tidigare fick åka till Strömstad för att få sin livsnödvändiga behandling – för dem kan det handla om tiotals timmar i veckan – får istället åka den långa vägen till NÄL.

Men istället för att försöka rekrytera sjuksköterskor och öppna igen i Strömstad, försöker man nu hitta en plats i Munkedalstrakten, där patienter i norra Bohuslän kan få sin behandling.

– För en dialyssatellit behöver man inte sjukhusstandard på lokalerna, säger Magnus Kronvall, och fortsätter:

– Det behövs i princip bara vatten och avlopp, så man kan söka brett. Vi är övertygade om att går att hitta en plats, och planen är att starta det här under hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".