Tennisproffset Johan Brunström i aktion på banan. Nu berättar han om hoten som han drabbats av efter matcher.
Johan Brunström är en av många tennisspelare som fått utstå hot efter att ha förlorat matcher. Foto: Pavel Koubek / TT

Tennisproffs: Fått dödshot efter förluster

Johan Brunström: Obehagligt när det riktas mot familjen
0:56 min

Tennisproffset Johan Brunström från Fiskebäckskil vittnar om både dödshot och förolämpningar i samband med att han förlorat matcher.

Johan Brunström berättar vad han och hans kollegor på ATP-touren får stå ut med i vardagen. Hoten är många och ibland riktigt grova.

– De flesta hot jag fått är genom Facebook. Det kan vara allt från att man är patetiskt dålig men även rena dödshot mot mig eller familjen. Det är ett brett spektrum av hot och min gissning är att det folk som spelat mycket pengar på matcherna och förlorat, säger Johan Brunström.

Brunström kan ta det mesta som rör honom som spelare. Att han är "för gammal och borde sluta" är inte så jobbigt som när man blandar in familjen.

– De flesta går inte så långt men det förekommer många grova svordomar som man kanske inte ska säga i radio, säger Johan Brunström.

Brunström är inte ensam om att bli hotad. Han har många kollegor på ATP-touren som blivit utsatta.

– Det är inte så att jag är utvald på något sätt. Det här drabbar alla.

Johan Brunström var rankad 31:a i dubbel i världen 2010 och har vunnit fem ATP-titlar. Han har också rutin från spel i det svenska Davis Cup-laget.

37-åringen från Skaftö håller som bäst på att rehabilitera sin opererade högerhand efter operationen i december. Ett ledband är av och nu blir det ingen tennis på minst ett halvår.

Just nu är det rehab hemma i Göteborg som gäller.

– Om det läker bra så vill jag självfallet komma tillbaka, men just är jag ganska långt från en tennisbana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".