Förbund för rörelsehindrade: För strikt lag om bostadsanpassning

2:18 min

Tanums kommun avslog en familjs ansökan om att anpassa bostaden för tvååriga dottern som sitter i rullstol. Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar menar att lagen som kommunen hänvisar till är för strikt.

Molly Tervo, 2, föddes med ryggmärgsbråck och sitter därför i rullstol. Familjen ansökte om bostadsanpassning, men Tanums kommun avslog ansökan med hänvisning till att familjen borde valt en bostad som redan var anpassad för ett barn i rullstol.

RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar menar att det är vanligt att deras medlemmar drabbas av hur lagen är skriven, och att lagstiftningen är väldigt strikt och hård.

Enligt RBU är det inte ovanligt att unga familjer stöter på samma problem som familjen Tervo i Tanum när man har en bostad som behöver anpassas.

Kommunen å sin sida hänvisar till lagen som säger att den som byter bostad och redan har en funktionsnedsättning själv måste hitta en bostad som är så funktionell som möjligt. 

Det finns just nu ett lagförslag i riksdagen och det går ut på att ändra den här bostadsanpassningslagen.

– Problemet i det lagförslaget är att man flyttar in de gamla reglerna i en ny lag. Nu har riksdagen uppe frågan men det föreslås ingen förändring egentligen, säger Henrik Petrén, som är generalsekreterare på RBU

Familjen har överklagat beslutet, men Henrik Petrén säger att det är en tuff lag och praxis som ligger. 

– Jag önskar att jag kunde säga att de kommer få rätt, men mycket av problemet ligger i hur den här lagen är skriven och att den ställer upp väldigt höga krav, avslutar han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista