Bildmontage som visar Sunita Memetovic och en förstörd stolpe på Drottninggatan i Stockholm.
Foto: Privat och Anders Wiklund/TT.

Hon företräder ett av brottsoffren i terrormålet

Sunita Memetovic: Betongblock träffar min klient
1:29 min

I dag inleds rättegången mot Rakhmat Akilov som är misstänkt för terrordådet på Drottninggatan, där fem personer dödades och många skadades. Sunita Memetovic från Trollhättan företräder en av de skadade i terrormålet.

Här hittar du Sveriges Radios temasajt om terrordådet på Drottninggatan.

– Under färden kör lastbilen på ett betongblock som senare träffar min klient och föranleder skador, säger Sunita Memetovic, jurist vid advokatfirman Ericksson och Häggquist. 

Sunita Memetovic är biträdande jurist baserad i Uppsala med rötterna i Trollhättan. Hon är en av fjorton målsägandebiträden i terrormålet mot Rakhmat Akilov. Där hon företräder en kvinna i 80-årsåldern som överlevt förutom terrordådet i Stockholm även förintelsen i Tyskland.

– Hon är en riktig överlevare, min klient, på alla sätt och vis. Hon är en stark kvinna, säger Sunita Memetovic. 

Rättegången som äger rum idag innefattar 155 målsägande som ska ha drabbats av terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, den 7 april 2017.

Rakhmat Akilov misstänks ha dödat fem personer, försökt döda 130 och utsatt ytterligare 20 personer för livsfara.

Rättegången väntas bli en av de största i sitt slag, och beräknas ta drygt tre månader.

– Eftersom det är så otroligt många målsäganden har man valt att dela in själva händelseförloppet i olika zoner, och avhandla varje zon separat. Vilket är smart och pedagogiskt. 

Sunita Memetovics klient befann sig på Drottninggatan vid ingången till Hötorgspassagen, och med det räknas klienten till zon E; i en randordning mellan zon A till F. 

Terrormålet mot Rakhmat Akilov blir för Sunita Memetovic en viktig erfarenhet att lära sig från i kommande rättsfall. 

– Jag är privilegierad att få den här möjligheten. Jag kommer lära mig mycket. Jag får ta del av andra kollegors sätt att arbeta, kollegor som har lång erfarenhet. Det här kommer hjälpa mig bli en till och med bättre jurist, säger hon, och fortsätter:

– Det ska också bli intressant att höra Akilov berätta varför han gjorde det här. För han har ju erkänt till terroristbrott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".