Skyle på Film i Väst
Foto: Jesper Gunnarsson/Sverigesradio

Film i Väst upptäckte inte alkoholnotor – får kritik i rapport

Revisorerna har hittat brister hos Film i Väst
1:08 min

Film i Västs lekmannarevisorer har funnit brister i bolagets inköpsrutiner och internkontroll.

I december avslöjade P4 Väst att den skattefinansierade filmfinansiären Film i Väst brutit mot sin egen alkoholpolicy. Trots att de fått ett ovanligt undantag av regionens politiker att bjuda på alkohol, så bjöd de på för många glas till fel personer. Dessutom förekom alkohol på interna middagar.

Strax därpå meddelade lekmannarevisorerna i Film i Västs styrelse att de skulle kolla närmare på bolagets representation.

Nu har rapporten kommit och revisorerna har upptäckt en rad brister. Bland annat följer bolaget inte inköpspolicyn och den interna egenkontrollen uppvisar också brister. Exempelvis har Film i Väst misslyckats med att upptäcka de alkoholnotor som strider mot deras egna riktlinjer.

Miljöpartisten Kia Nordqvist är styrelseordförande i Film i Väst. Hon har inte haft tid att ställa upp för en intervju, men skriver i mejl att styrelsen har fullt förtroende för Film i Väst och att verksamheten i stort har skötts på ett bra sätt. Hon menar att revisorernas förslag till förbättringar inte betyder att något är fel eller dåligt.

De vinflaskor och den öl som druckits vid interna middagar kommer att betalas tillbaka. Vd:n Mikael Fellenius har redan beslutat om ett eget löneavdrag för en vinflaska på 500 kronor.

Han har också beslutat att betala för andra personers alkohol eftersom det rör sig om "småbelopp". Det innebär ytterligare ett avdrag på 710 kronor på hans månadslön om 95 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".