Brinnande ljus.
Brinnande ljus. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Församlingen: "Det har varit en kris"

Många har sett upp till den 19-åring som nu åtalas misstänkt för att ha piskat, filmat och förgripit sig på flickor i församlingen.
– Det är tungt. Det stora jobbet har varit att prata med alla ungdomar, säger en av de ansvariga i församlingen till P4 Väst.

I dag kom åtalet mot mannen och församlingen tror att det kan bli lättare för dem att gå vidare nu när misstankarna finns svart på vitt i åtalet.

 – Vi får ta ett steg i taget och se vad det blir för dom, men oavsett vilket finns ingen framtid för honom här, fortsätter församlingsmedlemmen.

I slutet av sommaren anmälde en flicka att hon blivit utsatt för övergrepp av en 19-årig man som var med i samma församling som hon. Snart anmälde fler barn mannen och i dag kom stämningsansökan – han åtalas för en rad sexuella övergrepp, misshandel och flera våldtäkter mot tre flickor i församlingen.

Sedan misstankarna kom fram har församlingen försökt hantera det som hänt, speciellt alla känslor hos de andra ungdomarna. De flesta kände både mannen och flickorna.

– Det har varit en kris. Vissa har bara sett hans fina sidor, de konflikterna har varit svårast. Men det har gått bra faktiskt, det händer ju något när man börjar prata på riktigt.

Flera av våldtäkterna mot en av flickorna har enligt åtalet skett inne i församlingens kyrka.

– Jag kan se symbolvärdet i att det är just den platsen men med tanke på att det rör sig om barnvåldtäkt så är det lika hemskt oavsett var brottet har begåtts, säger en av de ansvariga.

De första brotten ska ha begåtts redan 2014. Hur har det kunnat pågå så länge?

– De har känt varandra länge, som så ofta i sådana här fall. Han är ingen ensamvarg som hoppat upp ur en buske. Vi har inte misstänkt någonting så det är därför det har kunnat fortgå.

Han berättar vidare att det under utredningens gång framkommit att flickorna känt sig hotade av 19-åringen, delvis eftersom vissa av övergreppen varit filmade.

Vad händer nu då?

– Vi har nya regler så man inte får vara bara två personer i ett rum. Men oavsett finns ingen framtid för honom här. Vi kanske kan hjälpa honom vidare sedan men det får vi se, säger den ansvariga.

Han berättar vidare att polisen har gett församlingen bra stöd, och de har också erbjudit sig att komma till dem och prata med ungdomarna om det som har hänt efter rättegången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".