Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Första orden om striden inom Feldts fisk: ”Värsta som kunde hända mig”

Tidigare ägaren Mikael Feldt har krav på tiotals miljoner kronor
1:46 min
Mikael Feldt vid sidan av skylt på Feldts fisk
Mikael Feldt var tidigare delägare i Feldts fisk. Nu har han krav på familjeföretaget på tiotals miljoner kronor. Foto: Richard Veldre / Sveriges Radio , Gustav Löfstrand / Sverigesradio

Mikael Feldt köptes ut ur familjeföretaget Feldts fisk 2013. Men han har inte fått de pengar han begärt. Nu dras familjefejden till Uddevalla tingsrätt.

Mikael Feldts började arbeta inom familjeföretaget under 1990-talet. Men samarbetet med brodern Martin Feldt fungerade inte. Därför köptes Mikael Feldt ut under 2013. 

– Det var fruktansvärt, det var det värsta som kunde hända mig. Jag hade levt och andats företaget i alla år. Hela vår värld kastades upp och ner, säger Mikael Feldt. 

Sedan 2013 har bröderna Feldt varit inblandade i en rad tvister om avtalet, där Mikael Feldt vunnit alla strider. 

Under 2017 sattes Feldts Fisk tidigare ägarbolag i konkurs. Bolagen där verksamheterna drivs hade flyttats till ett nytt ägarbolag. Enligt konkursförvaltaren flyttades bolagen utan betalning.

Det gamla ägarbolaget sattes i konkurs med tiotals miljoner kronor i skulder, bland annat till Mikael Feldt. 

Men Mikael Feldt har också stämt sin bror i en civilrättslig process på 90 miljoner. Uddevalla tingsrätt har genom Kronofogden tagit delar av Martin Feldts tillgångar i beslag. Bland annat en båt och delar av ett hus, men också aktier i Feldts fisk. 

"Det kan skäligen befaras att svarandena genom att avvika, skaffa undan egendom eller förfara på annat sådant sätt undandrar sig att betala skulden", skriver tingsrätten i ett beslut. 

Bröderna Feldt har varit inblandade i en rad juridiska tvister. Nu hoppas Mikael Feldt att man nått ändstationen.

– Jag skulle vilja ha betalt som kontraktet är utformat. Dessutom så hade det känts rätt om de betalade rättegångskostnaderna, säger Mikael Feldt. 

Martin Feldt skriver i ett mejl till P4 Väst:

– "När det gäller tvistigheterna mellan parterna kan konstateras att det har framförts en rad påståenden och slutsatser som är direkt osanna. Tyvärr kringgärdas dock sakförhållandena i så hög utsträckning av sekretess att jag i dagsläget inte ser det som möjligt att avge några tillrättaläggande kommentarer"

Feldts fisk är i dag ett av de ledande företagen på att sälja fisk till storkök. Man har de senaste åren haft en försäljning som överstiger en miljard årligen med över 100 anställda. Huvudkontoret ligger fortfarande i Kungshamn, men verksamheterna finns i flera länder. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".