Få (m)politiker kvinnor i kommunerna

Bara litet drygt var fjärde moderat kandidat på valbar plats i årets val till kommunfullmäktige är en kvinnor. Det visar Radio Väst fortsatta granskning av valsedlarna i de 14 kommunerna i vårt område.
Mats Hansson, Bo Sevelin, Meynard Hesseldahl, Jan Johansson, Stig Nilsson, Carl Svensson och Gunnel Wester-Kristiansson. Först på sjunde plats på moderaternas valsedel i kommmunfullmäktigevalet i Dals Ed finns en kvinna. Åtta av de tio första kandidaterna är män. Radio Väst har jämfört de kandidater, som valdes in i kommunfullmäktige 1998 i de 14 kommunerna, i Radio Västs område, med de kandidater som står på s.k. valbar plats i årets val. I båda mätningarna kommer moderaterna på sista plats när det gäller andel kvinnor. Andelen har dessutom minskat, från 31 procent till 28 procent i årets val. I samtliga kommuner utom Åmål har moderaterna fler män, oftast betydligt fler, än kvinnor på valbar plats. Det finns bara ett parti där andelen kvinnortycks bli större efter årets val. Kristdemokraterna har 38 procent kvinnor på valbar plats. 36 procent valdfes in för fyra år sedan. Störst är andelen kvinnor i årets val har vänsterpartiet, 50 procent socialdemokraterna, 46,9 procent. Det är på tiondelen när samma andel som i valet 1998. Centern fick in litet drygt 4o procent kvinnor i förra valet, men hamnar nu strax under 40 procent om man ser till valbar plats. Miljöpartiet, som ju behöll sin modell med ett manligt och ett kvinnligt språkrör, orkar bara med att lansera en kvinna på var tredje valbar plats. I folkpartiet trängs också kvinnorna tillbaka. Bakom andelen 32,4 procent kvinnor finns bl.a. en lista i det starka folkpartifästet Tanum, med sex män och en kvinna på valbar plats.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista