Michael från Smögen fick barn med hjälp av surrogatmamma

2:34 min

Michael Borg och hans man fick tvillingar med hjälp av en indisk surrogatmamma.

Michael Borg och hans man hade länge längtat efter barn när de bestämde sig för att använda sig av en surrogatmamma.

– Vi ville inte ha en tredje part utan ville vara ensamma föräldrar till vårt barn. Vi pratade med ett annat par som gjort detta och då kände vi det var rätt, säger han.

Det finns inget uttryckligt förbud i Sverige när det kommer till surrogatmödraskap. Däremot är det olagligt att genomgå ett surrogat-arrangemang inom den svenska sjukvården. Det innebär att det inte är förbjudet att göra en surrogatmamma gravid utanför vården, till exempel genom en heminsemination.

Det är inte heller olagligt att åka till ett land där det är lagligt och där genomgå ett kommersiellt surrogat-arrangemang, alltså betala pengar för att någon annan bär det barn som någon annan sedan ska uppfostra.

Michael Borg och hans man kontaktade en klinik i Indien och fick all information för hur det skulle gå till, samt betalade pengar till surrogatmamman. Ägget som inseminerades i surrogatmamman kom ifrån Georgien och det är Michaels man som är biologisk pappa till barnet. 

De vet om att flera är kritiska till surrogatmödraskap, och faktumet att man betalar pengar för att någon ska låna ut sin kropp. Själv tycker han dock inte att det är något problem, eftersom det är ett val surrogatmamman gör.

–  Vissa ser det som människohandel men hon såg det som ett arbete, säger Michael Borg.

Paret hade hoppats på att få ett barn men resultatet av insemination blev två tjejer som nu är fem år gamla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista