Kommunpolisen i Lysekil vill sänka straffåldern

2:30 min

Polisen i Lysekil har i flera år brottats med ungdomsgängen, men det är ingen enkel uppgift. De flesta ungdomar är inte straffmyndiga. ”Man måste se över straffåldern”, anser kommunpolisen Henrik Rörberg.

Här kan du höra mer om ungdomsgängen.

Ungdomsgängen i Lysekil; en lös samling av 20 till 30 personer, i åldrarna 11 till 18 år, står enligt polisen bakom flera oroligheter i Lysekil. De flesta är 15 år, och därför ej straffmyndiga.

– Jag tror man måste se över när man börjar bli straffbar. Ungdomarna begår nu grova brott i tidig ålder, och samhället måste anpassa sig efter det, säger Henrik Rörberg.

Han berättar även att polisen identifierat ungdomarna, och förklarar varför man inte stoppat dem än.

– De är fler än oss. Polisens resurser räcker inte till för att hantera det här. Och i de flesta fall ska inte polisen hantera det eftersom det rör sig om ungdomar under 15 år.  

I dagsläget vaktas de centrala delarna i Lysekil av väktare som kommunen hyrt in. Men kommunens säkerhetsansvarige Joakim Hagetoft kan tänka sig att ansöka om att få ett Lov 3-område; där polisen förordnar om särskilt utbildade ordningsvakter som har större möjlighet att ingripa vid brott.

– Väktarrapporterna som vi får in nu ökar sannolikheten om att vi skulle kunna få till ett sånt Lov 3-område i framtiden, säger Joakim Hagetoft vid Lysekils kommun.

Analys: Därför är lag och ordning högt upp på den politiska agendan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista