Skylt på Feldts fisk och Smögenbron
Feldts fisk ett av Sotenäs mest framgångsrika företag. Nu avgörs företagets framtid i tingsrätten. Foto: Gustav Löfstrand / Sverigesradio

Framtiden osäker för Feldts fisk - inblandade i domstolstvist

Förvaltaren kräver tillgång till aktier – som kan säljas
1:41 min

Feldts fisk går mot en osäker framtid. En konkursförvaltaren kräver nu tillgång till aktierna - som kan säljas för att betala skulder på tiotals miljoner kronor.

Sotenäsföretaget Feldts fisk är en framgångshistoria. Sedan starten på 1990-talet har familjeföretaget växt till över hundra anställda och en försäljning på över en miljard årligen. 

Men nu är Feldts fisk inblandat i en domstolstvist som gör företagets framtid oviss. 

Förra året flyttade nuvarande vd:n Martin Feldt företagets alla dotterbolag, där verksamheten drivs, till ett nytt ägarbolag.

Det gamla ägarbolaget sattes i konkurs med tiotals miljoner kronor i skulder, bland annat till den tidigare ägaren, brodern Mikael Feldt.  

Konkursförvaltaren kräver nu i tingsrätten tillgång till dotterbolagens aktier. För att betala skulderna kan han sälja aktierna. 

– Det ingår i konkursförvaltarens uppgifter att realisera boets tillgångar och om det blir ett överskott dela ut dom till borgenärerna. Förvaltaren kan sälja aktierna till den som betalar mest helst enkelt, säger Rolf Dotevall, professor i civilrätt vid Göteborgs universitet. 

Feldts fisk är i dag ett av de ledande företagen på att sälja fisk till storkök. Huvudkontoret ligger fortfarande i Kungshamn, men verksamheterna finns i flera länder. 

P4 Väst har varit i kontakt med Feldts fisk vd Martin Feldt, som i ett mejl skriver:

"Bolaget hamnade på obestånd som en direkt följd av utgången i ett skiljeförfarande där FHS frånkändes kvittningsrätt med avseende på den andra delbetalningen till Mikael Feldt" skriver han och fortsätter:

"Vad slutligen beträffar företagets och de anställdas framtid så kan jag inte se att situationen skulle påverkats nämnvärt av de tvistigheter som uppstått. De rättsliga förfarandena får givetvis ha sin gång men verksamheten är stabil och vi ser framtiden an med stor tillförsikt". 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".