Pressbild Stina Holmberg från BRÅ
Foto: Pressbild: Lieselotte van der Meijs

BRÅ: Att sänka straffåldern hjälper inte mot ungdomsbrottslighet

Stina Holmberg: Sådana insatser kan förstärka kriminell identitet
1:58 min

Sänkt straffålder hjälper inte. Det säger Stina Holmberg på BRÅ, som drar parallellen till Danmark som sänkte straffåldern utan önskat resultat.

I vår granskning om ungdomsgängen i Lysekil har vi idag kunnat höra Kommunpolisen Henrik Rörberg som vill lyfta frågan om sänkt straffålder. Alltså att kunna straffa minderåriga under 15 år.

Stina Holmberg är forskning- och utvecklingsråd på BRÅ, Brottsförebyggande rådet. Hon tror inte att sänkt straffålder är en bra lösning och drar parallellen till Danmark som provade att sänka straffåldern från 15 till 14 år från åren 2010 till 2012.

– Efter utvärderingen kunde man se att det inte ledde till mindre brottslighet bland fjortonåringar och att det istället ökade andelen fjortonåringar som återföll i brott, säger Stina Holmberg. 

Hon menar att det stöds av en hel del internationell forskning som visar att tidiga straffrättsliga insatser snarare kan ha en negativ effekt.

– Särskilt bland barn och unga som bor i socialt utsatta områden kan sådana rättsliga insatser förstärka deras kriminella identitet och bidra till att de fastnar i en sådan livsstil, säger Stina Holmberg. 

Att sänka straffåldern betyder bland annat att polisen måste utreda ungdomsbrott i större utsträckning. I Sverige har jämförelser gjorts mellan olika polisområden som förhör unga under 15 år när det gäller grova brott och de som inte gör det. 

– Det har vi gjort för att se om återfallen är lägre i län där man ofta förhör. Vi ser inga sådana samband, säger Stina Holmberg. 

Tipsa P4 Väst

Har du ett tips som vi kan titta vidare på? Mejla nyheter.vast@sverigesradio.se eller lämna ditt tips anonymt via Radioleaks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".