Nazistledaren fick förmåner i häktet

1:39 min

Viktor Melin som dömdes till fängelse till 6,5 år för en serie bombdåd i Göteborg fick ha fler och längre besök än vad som är vanligt på häktet.

Viktor Melin fick ha fler än tre besök i veckan och många av besöken var dubbelt så långa än vad som är vanligt.

Praxisen som finns på häktet i Göteborg när det kommer till besök av släkt och vänner brukar inte vara så här långa. 

– I ungefär en timma har man ett vanligt besök och jag tror att det är ungefär kanske en gång i veckan eller en gång varannan vecka säger Malin Sparrström som är häkteschef för häktet i Göteborg.

Viktor Melin som satt häktad i Göteborg från januari till november för flera bombdåd mot bland annat ett flyktingboende förra året har fått många fler besök.

Sveriges radio har fått ta del av dokument som visar att han har fått besök fler än tre gånger i veckan och att en tredjedel av besöken var dubbelt så långa än vanligt, alltså två timmar. 
Även häktespersonalen reagerade på frekvensen av de besök som han fick ta emot av släkt och vänner under tiden han satt häktad i Göteborg.

Det finns vissa omständigheter som kan leda till man gör undantag när det kommer till besök så som att den häktade är minderårig, har barn eller långväga anhöriga. Inget av det stämmer in på Viktor Melin som ändå lyckats få så mycket besökstid.

– Vi gör individuella bedömningar som gör att om man har möjlighet att ge någon kanske lite längre besök någon gång eller någonting så där att man har gjort en sådan bedömning utifrån ett enskilt ärende, ett enskilt behov, säger Malin Sparrström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista