Katt
Marskatt? Foto: Hasse Holmberg/TT

Sugna marskatter är ingen myt

Veterinär Jonas Vidarsson: Ljuset får katterna att bli jätteglada
2:20 min

Det är nu som marskatterna härjar som mest. P4 Väst ringde upp veterinären Jonas Vidarsson från Dingle för att höra om fenomenet.

Om du har haft en katt så här i mars månad, då vet du säkert vad som kan hända. Du ser din annars så snälla katt springa runt och skrika och skvätta både här och där. Vips så har du fått en marskatt på halsen. Vi ringde till Jonas Vidarsson som arbetar som veterinär i Dingle:

– En marskatt i traditionellt bemärkelse är en honkatt som löper. Det är tjejerna som håller hov. Anledning är att det blir ljust och varmt men det är ljuset som gör att de går igång.

Vad säger den manliga delen av kattpopulationen?

– Dom tycker det är trevligt. De är väl likadant för folk och fä. Det är nog många som tycker om när kvinnor skriker efter sex.

Är katter swingers?

– Ja, absolut! I allra högsta grad. Men de har inte många partners på samma gång. Det är öppna förhållanden, kan man säga.

Det är modernt i kattvärlden?

– Ja, det är väldigt modernt.

Vill man undvika att få en marskatt på halsen gör man bäst i att kastrera sin katt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".