genrebild av telefon.
Arkivbild. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Ofredade kollegor i Trollhättan – skickade sexbilder

Penisbilder, grovt sexspråk och fysiska övergrepp. En man misstänks ha sextrakasserat sina kvinnliga kollegor i Trollhättan i över ett års tid, det visar en utredning P4 Väst tagit del av.

Redan förra sommaren fick enhetschefen de första indikationerna om att något inte stod rätt till. En vikarie berättade att denne blivit utsatt för sexuella närmanden av en kollega, men vikarien ville inte att det skulle utredas så enhetschefen gjorde inget. Inte förrän drygt ett halvår senare när flera kollegor går till chefen och berättar vad de varit med om.

Nu har en utredning gjorts och rekommendationen är att den anklagade mannen inte ska få återvända till jobbet.

I utredningen berättar flera kvinnor om hur de upplevt sig utsatta av mannen. Flera berättar att han ska ha skickat penisbilder till dem via snapchat och berättat om sin sexuella förmåga för dem. Han ska också ha berättat för en av de anställda att hon skulle få en väldigt speciell upplevelse om hon hade sex med honom. Men grövre händelser ska också ha förekommit.

En kvinna berättar att  han sökt upp henne i ett avgränsat utrymme, lagt armen om hennes midja och försökt kyssa henne. En annan berättar att mannen kom hem till henne mitt i natten, under arbetstid och i en tjänstebil, och trängde sig in i hennes hem, tryckte ner henne i soffan och la sig över henne med hela sin tyngd.

Vid ett annat tillfälle ska han ha satt sig över kvinnan när hon låg i personalrummet och vilade och därefter tryckt en kudde över hennes ansikte och fört in händerna under hennes kläder. När hon efteråt markerade mot honom så ska han ha svarat att hon ändå inte har tillräckligt snygg kropp för honom.

Mannen har också fått ge sin bild i utredningen. Han säger att det är han som blivit utsatt av en av kvinnorna och han menar att kvinnorna nu gaddat ihop sig mot honom för att bli av med honom. Enligt utredningen lämnar kvinnorna samstämmiga uppgifter och nu rekommenderar utredaren att mannen inte får komma tillbaka till jobbet.

En av kvinnorna har polisanmält mannen men den utredningen lades ner i början av veckan.

P4 Väst har sökt personalcheferna för att få veta vad som händer nu men än så länge utan framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".