Pappa skyldig till treårings död

1:40 min

En pappa i Uddevalla döms till fängelse för att orsakat sitt eget barns död. Flickan avled efter att ha fått i sig karfentanil, en drog som används för att söva elefanter. Samtidigt frias en inneboende för samma brott.

Det var i maj förra året som den treåriga flickan dog efter att hon fått i sig den extremt kraftfulla drogen karfentanil i sitt hem utanför Uddevalla.

Drogen används för att söva stora djur som elefanter och den bedöms vara 10 000 gånger starkare än morfin.

Hur flickan har fått i sig drogen har utredningen inte kunnat visa. Men hennes pappa döms till nu 1,5 års fängelse för grovt vållande till annans död, alltså att han av oaktsamhet har orsakat flickans död.

Uddevalla tingsrätt skriver i sin dom att pappan har brustit i sitt vårdnadsansvar genom att i huset själv bruka och förvara ett mycket farligt narkotiskt medel och låta dottern komma i kontakt med detta.

En inneboende hos familjen frias från misstankarna om vållande till annans död, men döms i stället till tre års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott, eftersom drogen tillhörde honom, enligt åklagaren.

De båda männen nekar till brott.

Den tre dagar långa rättegången mot de två män som stått åtalade misstänkta för att vara ansvariga för hennes död tog slut förra veckan. 

De båda männen, en av dem flickans pappa, nekar till brott och åklagaren har yrkat på minst två års fängelse.

De senaste 20 åren har ett tiotal barn mellan 0 och 14 år dött av narkotikaförgiftning, men enligt Daniel Svensson på Socialstyrelsen är så gott som alla fall vårdskador eller självmord. Något fall som det i Uddevalla har han aldrig tidigare hört om i Sverige.

– Det finns ju fall internationellt som jag hört talas om där barn dött av fentanylplåster, men något sådant här fall känner jag inte till, säger Daniel Svensson på Socialstyrelsens statistikenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista