David och Marie Naraine driver en gård i Dalsland som producerar lammkött. Här står dom utanför fårhagen.
David och Marie Naraine driver en gård i Dalsland som producerar lammkött. Foto: Torbjörn Arvidsson/Sveriges Radio

Köpa in sig på ett lamm - ny trend når Dalsland

David Naraine: Man köper in sig i produktionen
1:47 min

Andelsjordbruk bedrivs på ett 50-tal gårdar runt om i Sverige. Nu kommer en ny trend - att köpa in sig på ett andelslamm.

I Sverige finns ett tiotal gårdar som bedriver verksamhet med andelslamm. Paret David och Marie Naraine tröttnade på stadslivet för 13 år sedan och köpte en gård vid en sjö i Svankila i Dalsland.

Ifjol drog dom igång verksamheten med andelslamm. Där kan man köpa en andel av lammbesättningen tidigt på våren och få köttet från ett helt lamm på hösten.

– Efterfrågan har varit över förväntan. Nu känner vi att tiden är mogen för fler gårdar att ansluta sig, säger David och Marie.

Och paret ser stora fördelar med den här typen av produktion.

– Genom att köpa ett andelslamm får du inte bara ett bättre pris och godare mat. Du bidrar till ett mer öppet landskap.

David och Marie har ett 70-tal tackor och ett 50-tal får hemma på gården som man köpte 2005. Då hade paret bott i Göteborg och drivit en modebutik där i många år.

2011 startade paret ett företag som omfattar både ekoturism, produktion av hållbar mat och kurser i livsstilsförändring. Att leva enbart på andelslamm är ännu inte möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".