Wael Mohamad. Han är svarthårig, lite skäggig. Han bär en luva med en jacka. Och ett par glasögon. Han ser gravallvarlig ut.
”Annars tycker jag om att bo här, det finns kärlek bland folket”, berättar Wael Mohamad. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges radio

Wael är fast i utanförskap: ”Är jag ens en människa?”

1:52 min

Andelen unga vuxna från Kronogården som varken jobbar eller pluggar har varit oföränderlig den senaste mandatperioden. Samtidigt bor fyra av tio unga kvar hos sina föräldrar – Wael Mohamad är en av dem.

Det är en solig vårdag mot slutet av mars när Wael Mohamad kliver ut ur handeln på torget i Kronogården, Trollhättan.

Han får syn på P4 Väst och går med bestämda steg mot oss.

– Vad gör ni här?

P4 Väst ser på utvecklingen i Kronogården med anledning av valet i år. Kronogården är ett ”Urban 15”-område, det vill säga en av 15 socioekonomiskt utsatta områden i Sverige som omfattas av regeringens urbana utvecklingsarbete.

Wael Mohamad vill prata. Han berättar att han snart fyller 20 år, att han är arbetslös, och att han missat sin chans.

– Nu för tiden vet jag att det är svårt att få jobb utan utbildning. Jag vet nu att vi har gjort ett misstag när vi var små. Vi har inte kunnat ta hand om skolan, säger han, och fortsätter:

– Nu när vi vill jobba ger oss ingen den här chansen. Det är då man hamnar i skiten, man vill ha pengar helt enkelt.

Wael Mohamads situation är inte unik för unga vuxna som bor i Kronogården.

Ett sätt att mäta utanförskap är att visa hur stor andel av unga i åldrarna 20 till 25 som varken jobbar eller pluggar.

Statiska centralbyråns, SCB, senaste siffror visar att 28 procent av unga vuxna från Kronogården står i utanförskap. Och det är fler unga män än kvinnor som gör det.

Om vi jämför med övriga Urban 15-områden så ser vi att utanförskapet är lägst i Biskopsgården (Göteborg) – 18,9 procent. Och högst i Herrgården (Malmö) – 38 procent.

Dessutom bor Wael Mohamad hemma hos sin förälder, vilket allt fler unga i hans ålder gör. Andelen mambos har ökat med nära tio procent på fem år, och ligger numera på 39,9 procent, det visar SCB:s senaste siffror.

Wael Mohamad berättar att han har svårt att få jobb på grund av dåliga betyg, men också på grund av hans bakgrund i kriminalitet; då han bland annat dömts för ringa narkotikabrott och olovlig körning.

Han berättar hur tillvaron i utanförskapet påverkar honom:

– Jag blir ju ledsen, man tänker; ”jag är 19 år, jag är en kille, jag borde ha jobb, borde ha ett körkort, borde ha en bil, jag borde ha en tjej”. När man inte har allt det här, då tänker man; "åååh, var är jag; är jag ens en människa?" avslutar, Wael Mohamad. 

Det bor över 400 unga vuxna i Kronogården, enligt SCB:s befolkningsstatistik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista