Samhällsbyggnadschefen Håkan Falk. Han är lång och blond. Bär glasögon. Medelålders. Han står utanför entrén till kommunhuset i Trollhättan. Det är ett rätt gräsligt 80-tals hus.
”Kronogården har potential eftersom det har nära till centrum”, säger Håkan Falck. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges radio
KRONOGÅRDEN

Här ökar befolkningen mest – men inget byggs

2:04 min

Kronogården är det område i Trollhättan dit flest människor flyttat de senaste fyra åren. Trots det byggs knappt några bostäder, och man har heller inga planer på att bygga.

– När vi följer upp ser vi att befolkningen ökat mest i Kronogården där vi faktiskt byggt minst på senaste 15 års tid, säger Håkan Falck som är chef för tillväxt och utveckling på samhällsbyggnad i Trollhättan stad.

Sjuntorp, Björndalen och Sylte – är några stadsdelar i Trollhättan där befolkningen minskat under mandatperioden.

Men i det stora hela har befolkningen i Trollhättan ökat, och kraftigast har ökningen varit i Kronogården; dit 205 personer flyttat från 2015 till 2017.

Håkan Falck berättar att det blivit trångbott i stadsdelen.

– Det bor betydligt fler personer i lägenheterna än i andra delar av staden. Vi har exempel där familjer behövt hyra flera lägenheter, intill varandra.

Ökningen beror bland annat på anhörighetsinvandring, men också att området tagit emot nyanlända.

Det kommunägda bostadsföretaget Eidar, som utgör ungefär 20 procent av bostadsmarknaden, är det enda bostadsföretaget som byggt på Kronogården den senaste tiden.

– Privata byggherrar är inte intresserade av att bygga i Kronogården. De har ett kommersiellt intresse, och ser inte att det lönar sig att bygga där, säger Håkan Falck.

Förra året färdigställde Eidar 26 radhus, samt tillfälliga ettor åt nyanlända och studenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".