Ett kollage på Trollhättans kommun, Kronogårds torg och person med bandidosväst

Kommunanställd poserade på bild hos Bandidos

2:39 min

P4 Väst kan idag avslöja att en kommunanställd, bara året innan han anställdes, fotades framför inramade bandidosloggor i det kriminella MC-gänget Bandidos egna lokaler.

Det kommunala projektet Stationen startades i Trollhättan under 2017 för att hjälpa unga vuxna ut ur utanförskap – i stadsdelarna Kronogården, Lextorp och Sylte.

Flera av de som kommer till Stationen försöker ta sig ur kriminalitet och in i arbetslivet. Något som handledarna ska hjälpa till med. 

Mannen som fotograferats i Bandidos lokaler,  har också poserat med vapen i musikvideos.

I en dom från 2016, lämnade också mannen osanna uppgifter i samband med ett vittnesmål. Detta enligt tingsrätten. Mannen var då lekmannaövervakare, vilket innebär att han ska föregå med gott exempel och visa på ett alternativ till en kriminell livsstil.

Under den här perioden hittade polisen droger, förslutningspåsar och 45 000 kronor hemma hos den person som mannen övervakade. När mannen kallades in som vittne sa han till tingsrätten att pengarna som hittades var hans pengar. Tingsrätten bedömde dock detta som helt osannolikt och menade att det handlade om knarkpengar.

Kommunen säger att P4 Västs uppgifter är helt nya för dem. De ska nu hålla samtal med mannen och övriga anställda på Stationen. Said Niklund som är förvaltningschef på arbetsmarknad- och socialförvaltningen i Trollhättan, vill inte gå in på enskilda anställda men menar att de gjort allt enligt rutin vid anställningen. 

– Om vi tror att detta inte är en bra representant för Trollhättans stad så tar vi samtal med vår anställda och frågar vad som hänt. 

När P4 Väst når mannen så medger han att han har varit på fest med Bandidos men menar att huvudsaken är att han sköter sitt jobb och att han är en förebild för ungdomarna på dagtid. Han säger också att ungdomarna inte påverkas av vilka han umgås med på sin fritid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista