Kerstin Johannesson Professor vid Institutionen för Marinekologi
1 av 5
Kerstin Johannesson Professor vid Institutionen för Marinekologi Foto: Kustbevakningen / Göteborgs Universitet
Hamnen vid Stenungsbaden
2 av 5
Foto: Kustbevakningen
Hamnen vid Stenungsbaden
3 av 5
Foto: Kustbevakningen
Hamnen vid Stenungsbaden
4 av 5
Foto: Kustbevakningen
Kustbevakningen
5 av 5
Foto: Kustbevakningen

Ovanligt naturfenomen kan förklara mystiska klumpar

2:35 min

De mystiska klumparna längs västkusten liknades först vid olja. Nu står forskarna frågande inför fynden som setts från Strömstad i norr till Halmstad i söder.

Det var under måndagskvällen som Kustbevakningen larmades om vad man trodde var ett oljeutsläpp längs Västkusten. 

Men fyndet förbryllade Kustbevakningen. 

– Vi vet inte vad det är. Det ser ut som olja men klibbar inte, säger Björn Wallinius, ledningscentralsbefäl på kustbevakningen.

Nu har de mystiska klumparna setts från Halmstad i söder till Sydkoster i norr. Och forskarna tror att det kan handla om ett ovanligt naturfenomen som ligger bakom klumparna. 

– Det kan det vara ett naturfenomen kopplat till smältvatten efter vintern eller att det är sotnedfall. Det finns inget som tyder på att det är olja eller ett utsläpp, säger Fredrik Tyrén som är operativ beredskapshavare vid Kustbevakningen i Göteborg. 

Kustbevakningen har haft kontakt med Kerstin Johannesson, professor i marinbiologi vid Göteborgs universitet. Kerstin och hennes kollegor har försökt komma till klarhet med vad det är för ämne:

– Vi har kikat på det i mikroskop och vi kan inte hitta några som helst biologiska strukturer, som celler eller liknande, eller någon klorofyll. Det kan alltså inte vara planktonblomning. Det går inte att se några partiklar men det kanske ändå lutar åt nedfall ifrån luften i form av sot eller liknande och en slemmig hinna av bakterier som koloniserat sotet, säger Kerstin Johannesson i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista