Ingemar Jonsson hoppas på att få jobb i en butik.
Ingemar Jonsson hoppas på att få jobb i en butik. Foto: Jörgen Winkler Sveriges Radio
Din röst i valet 2018

"Varför ska inte arbetslösa få dra av fackavgiften?"

1:49 min

Ingemar Jonsson söker jobb men har inte fått napp ännu. Han är med i facket men hört att han inte ska kunna dra av avgiften som andra ska få göra.

Den första juli i år införs de nygamla reglerna. Den borgerliga regeringen tog bort avdragsrätten 2007, och den nuvarande regeringen med socialdemokraterna i spetsen inför den rätten igen från och med förste juli i år.

Men arbetslösa kommer inte att ha den möjligheten och det tycker Ingemar Jonsson, som själv är arbetslös just nu, är fel. De borde också ha samma möjlighet menar han.

Och Ingemar Jonsson har både rätt och fel. Det som införs är en skattereduktion för fackavgiften och då måste det finnas en beskattningsbar inkomst. Den som går på a-kassa betalar skatt och kan dra av avgiften men den som blivit utförsäkrad och enbart lever på bidrag har inte den möjligheten enligt Skatteverket.

Det är alltså bara den som betalar skatt som kan få den reducerad om man betalar fackavgift och summan måste vara högre än 400 kronor per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista