Montage som visar Nevs fabriksbygge i Kina och fabrikschefen Ola Norén.
I slutet av 2018 hoppas Nevs fabrikschef Ola Norén att fabriken i Kina kan leverera bilar till kunder. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Snart rullar första bilarna ut från Nevs Kina-fabrik

2:11 min

Just nu bygger elbilstillverkaren Nevs sin första kinesiska fabrik i mångmiljonstaden Tianjin, i närheten av huvudstaden Peking. P4 Väst har besökt bygget.

– Vi beräknar att kunna producera kundbilar i slutet på detta år. Första etappen av bygget kommer att ge oss en kapacitet på 50 000 bilar per år, säger fabrikschefen Ola Norén till P4 Väst.

Fabriksbygget kostar runt sex miljarder kronor och har kommit långt när P4 Väst besöker anläggningen.

Det går tydligt att se att det är en bilfabrik som jag går runt i. Till exempel står här många nya gula robotar som smidigt rör sig fram och tillbaka, det finns en kort testbana för bilarna och här är det personal som utbildas i hur man bygger bilar så som Nevs vill.

Men fortfarande återstår en hel del jobb, det är alltjämt en byggarbetsplats. Till exempel är måleriet långt ifrån färdigt.

Bygget har också dragits med vissa förseningar och det är oklart exakt när produktionen kan starta på riktigt, det enda som sägs nu är i slutet på året.

Det är också betydligt senare än när de första planerna presenterades av Nevs för något år sedan.

Det finns många utmaningar med att starta tillverkningen här.

 – Den stora saken är att vi måste ha kvalité i allt vi gör innan vi släpper någonting till våra kunder. Då får vi se till att produktionsutrustningen är kvalitetssäkrad och personal måste ha god utbildning och kunna sitt jobb, säger fabrikschefen Ola Norén.

Fabriksområdet är stort som runt 60 fotbollsplaner och själva fabriken består av fyra olika delar; pressverkstad, karossverkstad, måleri och slutmontering. Hittills är två av de nästan färdiga.

Tidigare har Nevs sagt att man ska bygga runt 10 000 bilar i år i fabriken, men nu är det högst osäkert om det kan bli så många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".