Bild på Rybergs Charkuteri i Uddevalla
1 av 2
Arkivbild. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio
Bild på Magnus Holmström
2 av 2
Magnus Holmström, VD Rybergs Charkuteri. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Rybergs varslar fem – lägger ner styckningen

1:41 min

Fem tjänster, motsvarande sju personer, har varslats om uppsägning från det över hundra år gamla charkföretaget.

Anledningen är att Rybergs vill lägga ner sin styckningsverksamhet. Därmed försvinner jobb för sju personer.

– I dag köper vi hela djurkroppar som vi styckar. I stället ska vi köpa in de delar av djuren som vi behöver för vår charkverksamhet, förklarar VD Magnus Holmström.

De delar som inte används till korv, pålägg, skinka och liknande säljs i dag i affärerna som exempelvis karré eller fläskfilé. Men den delen av verksamheten är inte lönsam och därför vill Rybergs göra sig av med den.

– Korv och övrig charkproduktion är vår huvudverksamhet och där går det bra. Därför vill vi koncentrera oss på den, säger Magnus Holmström.

Vilka personer som drabbas av varslet är inte klart ännu. Förhandlingar med facket pågår. Det är inte säkert att de är de som i dag jobbar inom styckningen som är de som kommer att varslas. 

– Inom facket försöker vi hålla nere varslets omfattning, säger Fredrik Ståhle, ombudsman på Livsmedelsarbetareförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista