Tio miljarder har satsats i Nevs

2:13 min

Tio miljarder kronor har satsats i elbilstillverkaren Nevs sedan starten och det mesta i Trollhättan. Men trots det har företaget haft stora ekonomiska problem. Huvudägaren Kai Johan Jiang erkänner nu att det har varit tufft.

– Innan jag köpte Saab var jag inte gråhårig, nu är jag totalt gråhårig. För man sover inte lika bra och jag sover inte lika mycket, säger Nevs huvudägaren Kai Johan Jiang till P4 Väst.

Kai Johan Jiang säger att först fick Nevs kämpa i flera år med att utveckla en elbil, sedan bygga en fabrik i den kinesiska staden Tianjin och också att få alla underleverantörer att leverera delar till företaget.

När det nu är klart så kommer nya utmaningar.

– Vi måste sälja, vi måste komma upp i volym och vi måste fokusera på lönsamhet. Också tänka på när vi ska starta produktionen i Trollhättan. När man kommer in i den här branschen tar problemen aldrig slut. Det är bara olika problem, säger Jiang och skrattar.

Det är snart sex år sedan som Nevs köpte Saab Automobiles konkursbo. Sedan dess har flera miljarder kronor satsats i Trollhättan, där det nu jobbar runt 800 personer.

Kai Johan Jiang säger nu hur mycket pengar som satsats i Nevs.

– Totalt över 10 miljarder. En del till köpeskillingen som jag betalade till konkursförvaltarna. Resten till produktutvecklingen och en del till fabriksbygget i Tianjin. Av pengarna gick mer än 90 procent till Trollhättan, säger han.

Men trots alla miljarder har Nevs ändå haft stora ekonomiska problem och utmaningar med försenad start av produktionen och försenad fabrik i Kina. De senaste åren har varit tuffa.

– Från början ångrade jag detta ganska mycket. Jag tänkte, helvete det här är inte bara svårt utan det är ett nästan omöjligt jobb.

Men när han nu blickar framåt så är han ändå optimistisk och framför allt på grund av personalen.

– De vill verkligen att Nevs ska lyckas. Det är det viktigaste att alla hjälper varandra. Det är en av de största anledningarna till att jag inte har gett upp.

– Jag tror framtiden är mycket vackrare än nu, sammanfattar han.