före och efter
1 av 4
De kvinnliga brandmännens omklädningsrum före och efter renoveringen.
Ulrik Olsson är stationsansvarig på Lysekils Brandstation
2 av 4
Ulrik Olsson är stationsansvarig på Lysekils Brandstation Foto: Anna Silfverstolpe
Tidigare har kvinnorna fått duscha i ett litet skrymsle i källaren.
3 av 4
Tidigare har kvinnorna fått duscha i ett litet skrymsle i källaren. Foto: Elin Angvarsson
De nya omklädningsrummen är bås där man byter om och duschar oavsett kön.
4 av 4
De nya omklädningsrummen är bås där man byter om och duschar oavsett kön. Foto: Anna Silfverstolpe

Nu kan kvinnorna duscha jämställt på Lysekils brandstation

2:35 min

I tio år hade kvinnorna fått duscha i provisoriska lokaler i källaren. Men nu är en mer jämställd brandstation invigd i Lysekil.

När P4 Väst besökte brandstationen i Lysekil för ett halvår sedan fick de kvinnliga brandmännen fortfarande hålla till godo med en liten dusch i källaren medan männen hade ett stort omklädningsrum med bastu.

Lösningen skulle vara temporär men hade blivit kvar i tio år. Men nu är brandstationen ombyggd och kvinnorna har fått bättre duschmöjligheter.

De nya omklädningsrummet är till för både män och kvinnor. Istället för att ha ett klassiskt omklädningsrum så har man byggt en lösning där alla, oavsett kön, byter om och duschar i enskilda omklädningsbås. I de gemensamma utrymmena ska man ha kläder på sig.  

Lösningen har de anställda på brandstationen skissat upp själva och enligt Ulrik Olsson som är insatsledare och stationsansvarig på Lysekils brandstation, så är de är nöjda med lösningen.

– Vi frågade tjejerna om de tyckte att en sådan lösning är okej och de tyckte att detta skulle bli bra, säger han.

Linda Hedén är den enda kvinnan som arbetar på stationen. Hon är nöjd med resultatet, men tycker inte att räddningstjänsten är färdiga när det kommer till jämställdhet.

– Det är svårt att öka mångfalden inom vissa verksamheter och det hänger ihop med att man inte skapar förutsättningar som är jämställda, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista