Färska jätteräkor i en håv.
Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.

Vegafish vill dubblera odlingen av jätteräkor i Lysekil

1:32 min

För en månad sedan såldes den första skörden av jätteräkor som odlats i Lysekil på fiskauktion. Nu vill företaget Vegafish utöka verksamheten.

– Den nuvarande anläggningen är för liten. Det behövs en dubbelt så stor bassäng för att verksamheten ska bli lönsam, säger Joakim Oltner som är platschef på Vegafish i Lysekil.

Sedan i höstas pågår där en  försöksodling av jätteräkor. Räkorna trivs i saltvatten men vill ha värme på uppåt 30 grader. I Lysekil har man löst det genom att hämta varmt spillvatten från Preemraffs raffinaderi.

Samtidigt finns det problem som måste lösas. Det handlar bland annat om reningen av vattnet som pumpas tillbaka i havet.

– Det system vi har i dag fungerar men det tar för mycket arbete och tid, säger Joakim Oltner.

Odling av jätteräkor skulle kunna skapa nya arbetstillfällen i Lysekil och företaget Vegafish letar efter nya lokaler för att kunna dubblera odlingen och göra den komersiellt gångbar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista