Bild på altaret i en kyrka, samt en anonym bild som håller upp en kniv.
Arkivbild. Foto: TT.

Präst dödshotades av kollega: "Exceptionellt"

1:52 min

En kvinnlig präst i en församling i Bohuslän har vid flera tillfällen hotats av en man som varit anställd i samma pastorat. Hoten som pågått i nära ett år eskalerade under våren efter att mannen varit beväpnad med kniv och hotat att döda prästen.

– Jag har jobbat i 31 år och har aldrig tidigare varit med om ett dödshot på det här sättet. Det här är exceptionellt, säger Torgny Lindén, pressekreterare i Göteborgs stift. 

Mannen som tidigare varit anställd av församlingen ska i ett medarbetarsamtal i augusti förra året bland annat hotat att skada och döda anställda vid kyrkan.

Senast i maj i år ska det vid ett läkarbesök framkommit att mannen varit beväpnad med kniv, och då velat skada den kvinnliga prästen. Även hela personalgruppen har känt sig utsatt.

– Det är klart att prästen mår dåligt efter det här. Hon har fått stöd och skydd, säger Torgny Lindén. 

Göteborgs stift, dit den berörda kyrkan i Bohuslän tillhör, tycker att arbetsgivaren agerat rätt. Torgny Lindén anser att man gjorde anmälan i tid.

– Men man kanske kunde gjort något annat eller något mer. Men det är svårt när man befinner sig i en situation som inte alltid är så tydlig. 

Bakgrunden till hoten framgår inte i anmälan till arbetsmiljöverket.

– Det är en anställning som avslutats, och sen har det här hotet dykt upp senare. Det är rimligt att gissa att hoten skedde för att anställningen avslutades. 

Efter hoten arbetar prästen hemifrån. Hon har också fått personskydd.

En polisanmälan är upprättad, och församlingen har ökat säkerheten såväl i och kring kyrkan.

P4 Väst söker mannens fackförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista