färs och köttbullar
Flera personer kan ha dött av listeria. (Arkivbild) Foto: Janerik Henriksson/TT

Listeriautbrott kan ha orsakat dödsfall

1:38 min

Flera dödsfall har förekommit efter ett utbrott av listeria i Västra Götaland och det finns en tydlig koppling till kylda enportionsrätter från företaget Food Company

Tidigare i veckan återkallades enportionsrätter av märket Kinnevikens Mat på grund av misstänkt listeria. 

Utbrottet ska vara begränsat till Västra Götaland och det finns sex bekräfta fall där personer har smittats.

Enligt smittskyddet i Västra Götalandsregionen har flera dödsfall förekommit. Men man konstaterar också att sambandet är svårbedömt eftersom personerna haft underliggande sjukdomar. 

Bakterien ska ha funnits i enportionsrätter med  bäst före datum satta mellan 16 och 25 maj.

Producenten har återkallat produkterna från marknaden, men det finns risk att konsumenter kan ha produkter kvar i kylskåp och frysboxar, enligt Västra Götalandsregionen.

Producenten har lagt ut en lista med rätter som kan innehålla listeria. Sex rätter berörs, bland annat köttbullar med lingon och potatismos, spätta med champinjonkräm och mandelbakad fisk med dillsås, citron, ärtor och potatismos.

Fakta om listeria

  • Listeria är en bakterie som är vanlig i vår miljö, bland annat i vatten och jord. Både människor och djur kan bära på bakterien utan att vara sjuka. Det är oftast personer med ett nedsatt immunförsvar som kan bli allvarligt sjuka och drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation.
  • Man smittas vanligen via mat som innehåller bakterien. Tiden mellan födointag och sjukdom kan vara mycket lång. Därför kan det vara svårt att hitta det sjukdomsorsakande födoämnet.
  • Symtomgivande infektion hos människa är ovanligt. Med tanke på att de flesta av oss sannolikt fått i oss stora mängder listeriabakterier genom åren utan att bli sjuka, bör bakterien kanske egentligen ses som förhållandevis ofarlig för de flesta av oss. Den kan dock vara farlig för människor med nedsatt immunförsvar, bland annat gravida kvinnor, svårt sjuka och äldre personer.

Källa: Smittskydd Västra Götaland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista