Omsorgstagare i Tanum fick vänta över fyra timmar på hjälp

1:01 min

En omsorgstagare i Tanum tryckte på trygghetslarmet – men nattpersonalen prioriterade bort larmet. Nu anmäler kommunen sig själva, enligt lex Sarah.

Omsorgstagaren larmade trygghetscentralen vid 03.26 på natten, men personalen i Tanum valde att inte åka på larmet mot bakgrund av att de var för långt bort från omsorgstagaren och hade flera andra besök inplanerade. Först på morgonen fick omsorgstagaren kontakt via dagpersonalen. Detta trots att en kontakt ska tas inom 45 minuter.

Omsorgstagaren kom inte till skada, men kommunen har nu anmält sig själva enligt Lex Sarah och kommer att utreda händelsen.

– Det är naturligtvis inte bra att man ska behöva vänta såpass länge. Det är också därför vi valt att göra en lex Sarah för att det inte ska hända igen, säger Helena Lilliebjelke, avdelningschef för äldreomsorg-och funktionshinder i Tanums kommun.

Tanum är en stor kommun till ytan. På frågan om hur vanligt det är att sådant här inträffar svarar Helena Lilliebjelke:

– Jag skulle säga att detta inte är vanligt förekommande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista