Valet i Väst 2018

Skolchefen om lärarpakten: "Vi raggar inte på andras lärare"

2:35 min

13 av 14 skolchefer i vårt område tycker det är svårt att behålla skolpersonal. Det visar P4 Västs kartläggning. För att stoppa flyttkarusellen raggar inte skolcheferna i Bohuslän på varandras lärare.

– Det finns ingen skriftlig överenskommelse. Men det finns oskrivna regler; det handlar om att inte ragga på lärare på ett direkt sätt, säger Peter Madsen, grundskolechef i Uddevalla. 

Även skolchefen Lennart Olsson i Lysekil och Lennart Christensson i Tanum säger att man kommit överens med grannkommunerna om att inte aktivt ragga.

– En rektor ska inte ragga lärare på en skola, det är oschysst. Vi har kommit överens i ledningsgruppen att man inte gör på det sättet, säger Lennart Christensson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Tanum. 

Den rådande lärarbristen i kombination med lärarlönelyftet och satsningen på karriärtjänster inom skolan har skapat en lärares marknad; där lärare kan förhandla om högre löner med en skola i grannkommunen.

– Konkurrensen mellan grannkommunerna har ökat. Det gör ju att platserna inte är tillsatta förrän allt senare på året, säger Peter Madsen, och fortsätter:

– För tio eller femton år sedan var det normala att ha en rekryteringsomgång en månad innan det nya läsåret. Nu har man en pågående flyttkarusell året runt, tyvärr. Det är inte bra utifrån ett elevperspektiv. 

13 av 14 skolchefer i Fyrbodal uppger till P4 Väst att det är svårt att behålla, men också att locka legitimerade lärare.

Enligt Peter Madsen är en naturlig rörlighet bland lärarna bra, men när lärare flyttar sporadiskt, och flera gånger under ett läsår så har det sina effekter.

– Det drabbar elevernas trygghet och studiero. 

I december 2017 hade motsvarande 69 procent av lärarna i grundskolan i Uddevalla kommun lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. I hela landet ligger lärarbehörigheten på 71 procent, enligt statistik från Skolverket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista