Jakob Johansson i duell med Paul Pogba vid en landskamp mellan Sverige och Frankrike.
I sin landslagsdebut ställdes Jakob Johansson från Trollhättan mot världsspelare som Paul Pogba. Foto: Janerik Henriksson/TT

VM-hjältens dröm sprack: "Tråkigt"

2:38 min

Jakob Johansson från Trollhättan är mannen som skrev in sig i fotbollshistorien genom att skjuta Sverige till VM. P4 Väst fick en pratstund 28-åringen som nyligen också bytt proffsklubb - från AEK Aten till Rennes.

Jakob Johanssons 1-0 på Friends Arena den 10 november 2017 räckte för att Sverige skulle besegra Italien i ett dubbelmöte och gå til VM för första gången på 12 år.

I returmatchen mot Italien i Milano vred Jakob till knät så kraftigt att han fortfarande går på rehab – mer än ett halvår efter den svåra korsbandsskadan. P4 Väst når honom på en träningsanläggning utanför Paris.

– Det klart att det är tråkigt att missa VM men jag var införstådd med det väldigt tidigt och jag tycker det har gått bra att hantera det mentalt. Och nu är det inte långt kvar förrän jag kan vara med på planen igen, säger han och låter hoppfull.

Jakob Johansson började sin fotbollskarriär i Trollhättans Bois och gick via FC Trollhättan till IFK Göteborg där han blev svensk mästare redan som 17-åring 2007.

De senaste har han varit proffs i AEK Aten och nyligen gick flyttlasset till Rennes, en gammal svenskklubb där spelare som Kim Källström, Petter Hansson, Andreas Isaksson och Ola Toivonen tidigare funnits.

Hur går det då för Sverige i VM, Jakob Johansson?

– Vi har ju hamnat i en tuff grupp med Tyskland som stora favoriter men om Sverige kan visa den attityd som tog oss till VM så finns det stora chanser att gå vidare. Jag har bra vibbar inför turneringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista