Benders bryter mot tillståndet – tar ut mer sten än tillåtet

1:34 min

Benders bryter mer sten vid Ävja stenbrott i Sotenäs kommun än vad de har tillstånd till. Länsstyrelsen hotar nu med vite och åtalsanmälan.

I april i år var länsstyrelsen ute på en inspektion av stenbrottet som nu lett fram till en rapport där myndigheten slår fast att Benders bryter mer sten än vad de har tillstånd till.

– 15 000 ton får de bryta men de har tagit ut mer, säger Annika Lundahl, länsmiljöingenjör hos länsstyrelsen. 

Från och med januari i år är det länsstyrelsen som utövar tillsyn av Ävja stenbrott. Tidigare låg tillsynen hos Sotenäs kommun. Under den tiden som kommunen hade ansvar för Ävja ansåg kommunen att Benders fick bryta 25 000 ton sten om året. En uppfattning som länsstyrelsen alltså inte delar, utan tillståndet gäller för 15 000 ton.

– Tillståndet var inte så tydligt, att det var 15 000 ton som gällde, utan det fanns en viss tolkningsmån. Men Benders bör nu sänka sin produktion, säger Annika Lundahl.

Om inte Benders ändrar sin verksamhet till en produktion på 15 000 ton kan länsstyrelsen gå vidare med både vite och åtalsanmälan.

Ove Bender, ägare till stenbrottet, ställer sig frågande till länsstyrelsens inspektion. Han menar att de inte brutit mot något tillstånd eftersom de följt direktiv från den tidigare tillsynsmyndigheten Sotenäs kommun.

Grannarna i området runt stenbrottet har under en längre tid protesterat mot stenbrottet och hävdat att Benders bryter mer sten än vad tillståndet gäller för. Något som nu alltså länsstyrelsen ger dem rätt i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista