Mariella Niemi på sitt arbetsrum. Hon ler in i kameran och har på sig en blå ärmlös skjorta med svarta prickar.
Mariella Niemi vill hitta fler metoder där SFI kan främja en bättre integration. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio

Trollhättan håller SFI-kurs för nyanlända med jobb

2:00 min

Det är allt fler nyanlända som får jobb – också de med lägre utbildning. I Trollhättan har Vuxenutbildningen fått anpassa sig efter situationen.

Den 1 mars började 30 elever i en flexkurs  där eleverna kan kombinera ett arbete med att lära sig svenska.

– När undersökte så fann vi att många elever hade jobb, Vi tänkte att det var mycket praktik men det är mycket fler som har anställning nu än vi trodde, säger yrkeshandledaren Margaret Abrahamsson.

Det går cirka 1000 elever på SFI, svenska för invandrare, i Trollhättan och Vänersborg och till hösten startar en flexkurs även i Vänersborg. 

Sedan tidigare fanns det en större grupp som läste SFI, de flesta med akademisk bakgrund som också har sysselsättning och som lär sig svenska på distans. Och med kombinationen jobb och skola så påskyndas integrationen menar Mariella Niemi som är rektor för SFI, Kunskapsförbundet Väst.

– Vi anpassar vår utbildningen till elevens målbild och kan man koppla det till något konkret så kan man öka lärandet, säger Mariella Niemi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".