man framför bild
1 av 2
Vd Joans Eklind framför en bild av en lagringsenhet av solvärme. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio
container
2 av 2
I denna container finns Azelios lösning på hur man lagrar solenergi

Världsunik lagring av solenergi ska ge framgångar för Åmålsföretag

1:36 min

Solenergi är billigt men svårt att lagra. Nu tror åmålsföretaget Azelio att man hittat lösningen på problemet.

– Det behov vi uppfyller är att spara solenergi från dagen och leverera solel på eftermiddagen, kvällen och natten, säger Jonas Eklind som vd för Azelio.

Företaget kommer att lagra värmen i flytande aluminium vid 600 graders temperatur och sedan föra värmen vidare till en stirlingmotor som därefter producerar elektricitet. 

Det är ingen i världen som har försökt med en sådan här lösning tidigare och företaget hoppas att det ska bli så billigt att det kan ersätta , till exempel, dieselmotorer.

Under några år ska metoden testas i pilotanläggningar med målet att det ska tillverkas industriellt i Uddevalla 2021 i den gamla volvofabriken.

Företaget Azelio startade som Cleanergy Ab 2008 i Åmål för att utnyttja stirlingmotorer för att omvandla solvärme till elektricitet. Det finns sextiotal anställda i Åmål, Göteborg och Uddevalla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista