Eldslågor vid fönstret på en villa.
Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Räddningstjänsten förbättrar säkerheten efter olycka

1:37 min

Olyckliga omständigheter orsakade olyckan i Ljungskile där en brandman skadades svårt i samband med släckningsarbete. Ingen gjorde något fel konstaterar Räddningstjänsten Mitt Bohuslän i sin utredning.

– Utredaren menar att det handlar om olyckliga omständigheter, och jag kan inte se att någon av mina anställda har gjort något fel, säger räddningschefen Bernt Eriksson.

Det var i april som tunga takdelar på en villa rasade ner och brandmannen som stod på en stege träffades och slogs till marken. Han skadades svårt, men ska efter två månader bli långsamt bättre enligt Bernt Eriksson.

För att förhindra olyckor i framtiden skriver räddningstjänsten i sin utredning, som skickats till Arbetsmiljöverket, att man bland annat ska se över vilka hjälpmedel som man kan använda för att underlätta att göra riskbedömningar ute på brandplatsen.

Brandmännen ska också utbildas mer i hur man gör riskbedömningar och man ska se över hur man ska kunna använda så kallade höjdfordon oftare än vad man gör i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".