Porträtt av Mats Olsson och Gunnar Lundberg. De står bredvid varandra med händerna i sidorna framför en skylt av "Tekniska gatuenheten" på vänersborgs kommun. Solen skiner, träden är gröna och de ler mot kameran.
Mats Olsson och Gunnar Lundberg jobbar på kommunens gatuenhet och berättar att de bara får ha sin halk-kamera uppe under hösten, vintern och våren. Foto: Sveriges Radio/Frida Grönholm

Rekordmånga fick tillstånd för kameraövervakning

2:15 min

Rekordmånga fick tillstånd för kameraövervakning i fjol. Bland dem finns återvinningsstationer som vill filma eventuella tjuvar och kommuner som vill bevaka torg.

För att få tillstånd för kameraövervakning krävs att man kan motivera varför man behöver kameran, men också att man inte filmar allmänheten i onödan. För Vänersborgs del innebär det att vinterkamerorna bara får användas mellan oktober och april, den period då det riskerar att bli halt.

– Vi har dygnet runt-beredskap på vinterväghållning och det första jag gör när jag går upp är att jag tittar i appen för kameran och ser hur vägen ser ut, säger Gunnar Lundberg, enhetschef på gatuenheten.

Det är också viktigt att kameran filmar just vägen och inte fångar upp registreringsskyltar på förbipasserande bilar eller filmar fotgängare så de går att identifiera.

Förra året beviljade Länsstyrelsen över 240 ansökningar om kameratillstånd i Västra Götaland. De tre åren dessförinnan beviljade de mellan 60 och 90 stycken per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".