Två cirkuspersoner står utanför ett cirkustält
1 av 4
Johannes Tenstam, trollkonstnär och Elvira Göransson, akrobat, är båda med i Cirkus Aros. Foto: Joakim Nilsson/Sveriges Radio
Två pojkar som pioar
2 av 4
Elias Rydén 14 år, har lärt Jordan Staberg 11 år, konsten att använda pio. Foto: Joakim Nilsson/Sveriges Radio
Cirkusakrobat hänger i tyger i cirkusttält.
3 av 4
Elivra Göransson, slänger sig gärna i tyger, längst upp i tältets topp. Foto: Joakim Nilsson/Sveriges Radio
Ingången till Cirkustältet
4 av 4
På dagarna är det cirkustskola och på kvällarna kör de föreställningen Drömfångaren. Foto: Joakim Nilsson/Sveriges Radio

Cirkuskonster vid Vänerns strand

1:49 min

Vid Ursand har det sedan i torsdags stått cirkustält. Men, där är inte föreställningen allt - utan där ges också utrymmet att själv lära sig cirkusens grunder.

– Det absolut bästa med cirkus är att det är en allkonstform. Här får man ju blanda både styrka och disciplin, berättar den 18 år gamla trollkonstnären Johannes Tensta. 

Det är Uppsalas egna ungdoms cirkusgrupp, Cirkus Aros, som står bakom det hela. Totalt är det ungefär 30 ungdomar som är cirkusinstruktörer och intar stranden. Alla med olika kunskaper och intressen i ämnet cirkus. 

Allt från enhjulingar och jonglering till akrobatik finns att lära sig i tältet. Där det finns många tips att få.  

 – Det gäller att våga. Jag lär ut enhjuling, det är som att cykla. När man kan det, så kan man det berättar den 12-åriga akrobaten Elvira Göransson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista