Novus partisympatimätning Trollhättan
Novus partisympatimätning Trollhättan
VALET I VÄST 2018

Ovisst kommunval i Trollhättan – S och L tappar väljare

1:44 min

Socialdemokraterna i Trollhättan skulle få historiskt låga 36,3 procent om det vore val i dag enligt en Novusmätning som P4 Väst beställt.

Liberalerna förlorar mer än varannan väljare jämfört med valresultatet 2014 och skulle med sina 2,9 procent, precis som Kristdemokraterna, åka ur kommunfullmäktige.

De rödgröna behåller sin majoritet om undersökningens resultat blir valresultatet, men med mindre marginal än den dom har i dag.

Därför gör vi Novusundersökningen för Trollhättan

Det politiska landskapet i Sverige ser ut att förändras mer än på mycket länge efter höstens val.

För att ge våra lyssnare ett lokalt perspektiv på det som regelbundet redovisas för landet som helhet har vi valt att undersöka opinionsläget i vår största kommun Trollhättan.

Detta för att också före valet ge väljarna i vårt sändningsområde en fingervisning om hur förändringen av det politiska landskapet kan komma att te sig på ett lokalt plan.

FAKTA

- Opinionsinstitutet Novus har frågat 500 personer över 18 år boende i Trollhättans kommun vilket parti de skulle rösta på i kommunfullmäktige om det vore val i dag.

- Undersökningen har gjorts via telefon under perioden 12-24 juni 2018.

- 12 procent av dom tillfrågade uppgav inget parti alls.

- Svarsfrekvensen var 42 procent, vilket innebär att Novus behövt ringa 1190 personer för att få 500 svar - en normal siffra vid liknande undersökningar.

- Siffran för FI är statistiskt för liten och bör räknas in i kategorin Annat parti.

- Tar man hänsyn till felmarginalen kvarstår ändå att S och L tappar, SD går framåt och att M inte tappar jämfört med kommunvalet 2014 i Trollhättan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista