Lysekil drabbat av bränder och översvämningar efter oväder

1:19 min

Vid 17-tiden på lördagen åskade det kraftigt på flera håll längs kusten. Flera av räddningstjänsterna fick rycka ut på brandlarm och delar av Uddevalla och Vänersborg var bitvis utan ström. Dessutom drabbades flera i Lysekil av översvämningar.

Efter åskovädret fick räddningstjänsten rycka ut på flera bränder. Vid 19-tiden var det mesta under kontroll.

– Det har varit några mindre nedslag och så har vi en brand kvar på Härnäset. Där ska de upp och vattna, men det andra är under kontroll, säger Janne Olsson, insatsledare på räddningstjänstförbundet mitt Bohuslän.

Dessutom har flera källare svämmat över av det kraftiga skyfallet. Räddningstjänsten ska ta itu med översvämningarna så snart de är klara med bränderna.

Fotografen Axel Hagström var på väg ut för att fota åskan när regnet kom.

– Men det kom ett så hemskt skyfall att det slutade med att jag inte kunde ta mig ur bilen. Så det fick bli en bild av översvämningen i stället, säger han.

I Sotenäs har blixten slagit ner på två ställen och strax innan klockan 18 var räddningstjänsten ute för att släcka bränderna och det gick bra enligt insatsledaren. Dessutom fick de hjälpa en ko som gått ner sig i ett dike.

– Den blev rädd för åskan, säger Tony Åsberg på räddningstjänsten i Sotenäs.

Tidigare under lördagseftermiddagen brann en mindre yta i Lindveden i Trollhättan och en buske i Uddevalla, i det sistnämnda fallet var det inte åskan utan troligtvis en fimp som startat branden. I båda fallen kunde räddningstjänsten snabbt släcka bränderna.

Vet du mer eller har du bilder? Tipsa oss på nyheter.vast@sverigesradio.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista