Psykiatriska mottagningen på NÄL, Foto/Elisabeth Cederbla
Psykiatriska mottagningen på NÄL. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges radio
Västra Götalandsregionen

Massiv kritik från psykiatriläkare i NU-sjukvården

2:56 min

Nu slår 16 läkare från öppen- och slutenvården inom psykiatrin i NU-sjukvården larm till sjukhusledningen. De menar att patientsäkerheten är allvarligt hotad.

– Det har aldrig skett förut, säger Fredrik Pellmé, läkare inom den psykiatriska slutenvården på Näl.

Fredrik Pellmé och hans kollegor har mejlat till ledningen inom både NU-sjukvården och Västra Götalandsregionens högsta ledning.

"Verksamheter som förut varit bristfälliga är nu bortom räddning" skriver man bland annat i mejlet.

Dessutom skriver man: "Vi ser med stor oro på sjukhusledningens hantering av den psykiatriska verksamheten".

– Aldrig förr har vi gått samman inom både öppenvården och slutenvården för att samla kraft och rikta kritik på det här sättet, säger Fredrik Pellmé.

Björn Järbur, NU-sjukvårdens sjukhusdirektör säger att hans första reaktion är att han måste lära sig mer om detta för att kunna bidra med en bra lösning.

På frågan om stoppet för hyrläkare kan lättas svarar han att det regiondirketören som har fått i uppdragen att undersöka om det går att införa ett stop men att NU-sjukvåren själva inte har ett stopp.

– Ambitionsnivån är att ha så få hyrläkare som möjligt eftersom de kostar så pass mycket och bara stannar ett kort tag, säger Björn Järbur.

Björn Järbur har tidigare under dagen meddelat att han vill boka ett möte tillsammans med andra ansvariga chefer från psykiatrivården så snart som möjligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".