Ett bildmontage som föreställer kommunkontoret i Färgelanda med en SD-logotyp på samt en bild från regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen med en KD-logotyp på
Foto: Sveriges Radio
VALET I VÄST 2018

Politiker kandiderade för KD och SD samtidigt

2:03 min

Karl-Erik Segersax från Högsäter kandiderade fram till torsdagseftermiddagen för Kristdemokraterna i regionvalet, samtidigt som han kandiderar för Sverigedemokraterna i kommunalvalet i Färgelanda.

Det är något som Maria Nilsson, Kristdemokraternas partidistriktsordförande i Fyrbodal, inte gillar.

– Man är med i ett parti och jobbar för det. Oavsett hur många listor du står på, så är det ett parti, säger Maria Nilsson (KD).

Karl-Erik Segersax säger till P4 Väst att det handlar om två olika val – regionen och kommunen.

Han förstår inte riktigt varför det är ett problem att kandidera för två olika partier i det han anser vara två olika val.

Men han säger också att han rättar sig efter Kristdemokraternas regler om det är så att han inte får representera båda partierna.

– Enligt Valmyndigheten kan man göra så, men har KD de reglerna att det inte går, så ändrar jag mig. Jag kommer att ställa min plats till förfogande i KD:s lista till landstingsvalet, säger Karl-Erik Segersax.

Under fredagen har P4 Väst berättat att Karl-Erik Segersax nu inte längre är med på Kristdemokraternas lista till regionvalet.

Han har gett sitt samtycke att kandidera för Sverigedemokraterna i kommunalvalet i Färgelanda och det går då alltså att skriva till hans namn på Sverigedemokraternas lista där.

Men för att sitta på ett av SD:s mandat efter valet, måste Karl-Erik Segersax bli medlem i partiet, enligt Matheus Enholm, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Västra Götaland Norra.

– Annars blir han politisk vilde, säger Enholm (SD) till P4 Väst.

Enligt honom finns det tydliga indikationer på att Karl-Erik Segersax har för avsikt att gå över från Kristdemokraterna till Sverigedemokraterna i Färgelanda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".