Instrument som används av en tandhygienist
Foto: Jessica Gow/TT

Tandhygienist misskötte jobbet – får behålla legitimation

Det blir tre års prövotid för den tandhygienist som jobbade på den tandläkarklinik i P4 Västs område där hundratals patienter har anmält att de felbehandlats.

P4 Väst avslöjade för snart två år sedan att tandläkaren på kliniken missbrukade på arbetstid och att han skadat en del patienter när de fått vård.

Efter avslöjandet kom det in två anmälningar mot tandhygienisten som jobbat tillsammans med tandläkaren och Inspektionen för vård och omsorg startade en större utredning av hur tandhygienisten skött sitt arbete.

Ivo skickade vidare sin utredning till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som inte tycker att det finns fog för att dra tillbaka tandhygienistens legitimation, men de skriver i sitt beslut att hon varit oskicklig i sin yrkesutövning och därför beslutar de om en prövotid på tre år.

Målet med prövotiden är att tandhygienisten ska skaffa sig rätt kompetens för att utföra sitt arbete på ett patientsäkert sätt.

Tandhygienisten jobbar inte längre kvar på den aktuella kliniken.

Det var under hösten 2016 som P4 Väst kunde avslöja att en tandläkare kunde arbeta kvar – trots att flera på kliniken slagit larm om att mannen missbrukade på arbetstid. 

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) tog emot en anmälan, men kontrollerade aldrig den vård som tandläkaren gett patienter. 

Tandläkaren tillhörde vårdkoncernen Praktikertjänst. Också de lät tandläkaren arbeta vidare, trots att de hade kännedom om mannens missbruk.

Tandläkaren blev sedan fråntagen sin legitimation av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista