Bild på buss.
Västtrafik höjer biljettpriserna på bland annat busstrafiken. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Busschaufförerna i Uddevalla protesterar – slutar kontrollera biljetter

1:39 min

Enligt dokument som P4 Väst tagit del kräver facket att chaufförerna på Västtrafiks bussar i Uddevalla slutar kontrollera färdbevis. Upprepat hat och våld ska vara orsaken.

P4 Väst har tagit del av ett dokument, ett skyddsombudsstopp från fackförbundet Kommunal Väst.

Dokumentet visar att chaufförerna för bolaget Uddevalla Omnibuss som kör Västtrafiks linjer, ska sluta kontrollera biljetter i hela Uddevalla kommun. Ett stopp som gäller från måndagen 10 september klockan 04:00.

Bakgrunden är att det under en längre tid har riktats hat, hot och fysiskt våld riktats mot bussförare när kollar biljetter och färdbevis.

Nu har man från fackets sida tröttnat och menar att detta är det enda sätt man kan skydda personalen på.

I dokumenten kan man läsa: Risken och faran är ett direkt hot mot personalens hälsa och välbefinnande. Hoten har ibland också vart så pass allvarliga att skydd för arbetstagarens egna liv och hälsa inte kunnat främjas eller garanteras.

Vidare i dokumentet kan man också läsa att fackliga företrädare för busschaufförerna ska ha påtalat problemet för Västtrafik. Något som man, enligt fackförbundet Kommunal, inte ska ha fått respons på.

Skyddsombudsstoppet gäller Västtrafiks linjer i Uddevalla kommun, trafikerade av Uddevalla omnibus. Det gäller fram tills problemen är lösa eller att arbetsmiljöverket fattar ett annat beslut i ärendet.

VD För Uddevalla Omnibus, Claes Burman Barkebo, har tagit del av skrivelsen men väljer att just nu inte kommentera dokumentet.

Västtrafik meddelar till P4 Väst att man står i kontakt med trafikbolaget. De kommer se över situationen i Uddevalla och arbeta för att hitta en lösning problemet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista