Räddningstjänsten på plats vid branden i Stigen.
1 av 2
Branden i en plastindustri i Stigen. Foto: Norra Älvborgs räddningstjänstförbund.
Eldslågor slår upp vid branden i en plastindustri i Stigen i Färgelanda kommun.
2 av 2
Branden i plastindustrin spred hälsovådlig rök. Foto: Norra Älvborgs räddningstjänstförbund.

Släckning på plastindustri väntas ta hela natten

2:45 min

En brand med kraftig rökutveckling har under lördagskvällen härjat i en plastindustri i Stigen i Färgelanda kommun. Vid midnatt var branden under kontroll.

Räddningsledaren gick vid 22-tiden på lördagskvällen ut med ett viktigt meddelande till allmänheten, och uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Men vid midnatt kom beskedet att branden är under kontroll, och VMA:et kunde dras tillbaka.

Branden ska ha startat vid 21-tiden på lördagskvällen.

Det rör sig om en industribyggnad där man arbetar med plaståtervinning. Byggnaden är i två våningsplan och det är stora mängder med plast som förvaras i byggnaden.

– Det mesta av materialet som brinner finns på utsidan av byggnaden. Det är oklart om det brinner i själva byggnaden. Det är kraftig rökutveckling och det har varit problematiskt att ta sig in där. Just nu arbetar vi på tre olika fronter för att säkerställa att det inte brinner i själva byggnaden, säger Benny Gustavsson, räddningschef i beredskap på Norra Älvsborgs Räddningstjänstsförbund, vid 23.15-tiden på lördagskvällen.

Hur branden startade är oklart än så länge, enligt Benny Gustavsson.

Räddningstjänsten gick ut med ett viktigt meddelande till allmänheten eftersom det är just plast som brinner, och det är hälsovådligt, säger han.

Det fanns en risk att branden skulle sprida sig.

– I och med att det är oerhört mycket plastmaterial som brinner så finns det en viss risk att det kan sprida sig till byggnader. Den inriktning vi har nu är att försöka begränsa branden, och den senaste rapporten jag fick från yttre befäl på plats var att man ser ut att kunna lyckas med det, sa Benny Gustavsson vid 23.15-tiden.

Strax efter midnatt är fortfarande ett tjugotal personer från fem räddningsstationer på plats och jobbar med släckningen. Men eftersom branden nu är under kontroll kommer flera av styrkorna kunna åka hem snart.

De närmaste timmarna kommer man ägna åt eftersläckning, och Benny Gustavsson räknar med att räddningstjänsten får vara kvar på plats fram till morgonen.

– Det kan vara problematiskt, i och med att det kan vara svårt att släcka all den här plasten. Man kan behöva vända på den med maskiner för att komma åt och göra en ordentlig släckning, säger Benny Gustavsson, räddningschef i beredskap.

Det finns inga uppgifter om att någon människa skulle ha skadats i samband med branden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".